
لاپاروسکوپي يکي از روش هاي جراحي است که طي آن جراح از طريق يک برش کوچک زير ناف و وارد کردن لوله باريکي که مجهز به تلسکوپ و نور کافي است مي تواند احشاي داخل شکم را با درشت نمايي بالا در يک مانيتور مشاهده نمايد و با وارد کردن ميله هاي باريک ديگر از طريق 2 تا 4 سوراخ کوچک 1 تا 1.5 سانتي متر ديگر قادر به انجام اعمال جراحي مي باشد.
امروزه تقريبا تمام اعمال جراحي را مي توان از طريق لاپاروسکوپي وآندوسکوپي انجام داد.
از ديرباز اعمال جراحي شکمي ، مثل : برداشتن رحم ، انواع کيست هاي تخمدان ، فيبرم ، رفع چسبندگي ، برداشتن کليه ، آپانديس و کيسه صفرا و حتي سرطانهاي شکمي لگني انجام مي شد . امروزه حتي اعمال قلب ، ريه، فتق ، کليه ، از طريق آندوسکوپي انجام مي شود.اين عمل نياز به ابزار خاص دارد و در حال پيشرفت است و شايد بشود گفت در آينده ، بيشتر اعمال جراحي در دنيا از اين طريق انجام خواهند شد.
ما پزشکان زنان در مشهد نيز سعي خود را خواهيم کرد که از اين علم نوين پيشرفته در حد امکان در مشهد استفاده کنيم.
اينجانب از سال 1370 در اين زمينه فعاليت داشته ام و در حال حاضر اعمال جراحي برداشتن رحم ، کيست تخمدان ، اعمال جراحي در زمينه بيماري هاي مادرزادي حاملگي خارج از رحم و ... را از اين طريق انجام مي دهم.
فوايد لاپاروسکوپي نسبت به عمل باز ؟
1-ديد بهتر حين عمل.
2-درد کمتر پس از عمل.
3-احتمال عفونت کمتر است.
4-بازگشت به فعاليت عادي زود تر صورت مي گيرد.
5-احتمال چسبندگي پس از عمل کمتر است.
معايب لاپاروسکوپي :
1-نياز به ابزار خاص دارد، لذا هزينه آن بالاتر است ولي با توجه به بازگشت سريعتر به فعاليت روزمره ، در مجموع هزينه اي که بيمار و خانواده متحمل مي شود ، کمتر خواهد بود.
2-چون حس لمس در حين عمل وجود ندارد ، در موارد چسبندگي و نياز به حس لمس ، لازم است حين عمل به لاپاراتومي(جراحي باز) تبديل شود. البته اين مورد خيلي کم پيش مي آيد.
در چه کساني نمي شود لاپاروسکوپي انجام داد ؟
با توجه به اينکه لاپاروسکوپي مستلزم وارد کردن گاز به داخل شکم است ، در مواردي که افزايش فشارداخل شکم ايجاد صدمه به بيمار بکند ، اين عمل با روش وارد کردن گاز ممنوعيت دارد و از روش هاي جايگزين بايد استفاده کرد. .
افزايش فشار داخل شکم در چه بيماراني مشکل ايجاد مي کند ؟
1-وقتي ظرفيت تنفسي بيمار پايين باشد ، مثل موارد آسم پيشرفته.
2-در بيماران قلبي و ريوي.
3-در نارسايي قلبي پيشرفته.
(( به طور کلي قبل از عمل بيماران بايد شرح حال کاملي از بيماري هاي قبلي و داروهاي قبلي داشته باشند و همچنين ارزيابي هاي دقيق ، قبل از عمل به صورت کامل انجام شود.)) .