اگر شما تخمک ها را توليد و تخمک گذاري مي کنيد ، اما حامله نمي شويد ، پزشک متخصص زنان براي مشـخص کردن علـت نازايـي شـما به دنـبال علايمي دال بر انسداد ساختاري ، به ويژه در لوله هاي فالوپ ، مي گردد .
اندومتريوز ، بيماري التهابي لگن ( PID ) ، بستن لوله ها به طور برگشت پذير ، يا اسکارهايي که ناشي از اعمال جراحي قبلي غير مربوط به اين مسئله هستند ، مي توانند از علل ديگر انسداد باشند
اگر يکي از اين مشکلات را داريد ، بدانيد که تنها شما نيستيد که اين مشکل را داريد . موارد نازايي به علت انسداد لوله هاي فالوپ ايجاد مي شوند .
خوشبختانه ، متخصصان نازايي چندين روش براي درمان اين نوع نازايي دارند . چندين علت احتمالي براي انسداد لوله هاي فالوپ وجود دارد .
اندومتريوزيس
در اين بيماري ، بافتي از ديواره رحم ، اندومتريوم ، که هر ماه به عنوان خونريزي طبيعي قاعدگي زنانه ، ريزش مي کند ، بدن را در سيکل ماهيانه طبيعي ترک نمي کند .
در عوض ، اين بافت به حفره شکم مي رود و در آنجا مي ماند تا ايجاد ضايعه کند . نام هاي ديگر اين بيماري ، ايمپلنت ها ، ندول ها يا growths مي باشد .
بافت اندومتر در جايي که مستقر مي گردد ، نظير روده ، لوله هاي فالوپ ، تخمدان ها ، رحم يا مثانه ، همچنان به هورمون هاي باروري پاسخ مي دهد . هر ماه ، اين بافت رشد مي کند و سپس ريزش و خونريزي اتفاق مي افتد .
اين ، منجر به التهاب ، تورم و نهايتاً ايجاد اسکار در قسمت هاي مجاور مي شود . وقتي که اين وقايع در لوله هاي فالوپ اتفاق بيفتد ، از لانه گزيني تخمک بارور شده ممانعت مي کند .
علائم اندومتريوزيس عبارتند از :
1- درد در طول فعاليت جنسي و يا پس از آن
2- کرامپ هاي شديد در هنگام قاعدگي و ندرتاً دردهاي شکمي حتي زماني که قاعدگي رخ نداده است
اندومتريوزيس مي تواند هم يک مشکل هورموني و هم يک مشکل ساختاري باشد . پزشک شما ممکن است توصيه به درمان هورموني بکند ، تا سيکل قاعدگي شما را ساپرس کند و ضايعات اندومتريوز را از رشد بازدارد . پس از يک دوره چندين ماهه ، پزشک شما درمان هورموني را قطع خواهدکرد و به شما پيشنهاد خواهد کرد که سعي کنيد فوراً حامله شويد .
اگر شما به اين روش درماني ، پاسخ نداديد يا روش درماني دلخواه شما اين روش نباشد ، پزشک شما توصيه به جراحي و برداشتن ضايعات اندومتريوز مي نمايد .
بنابراين اندومتريوزيس که منجر به ايجاد اسکار وسيع در اعضاء سيستم توليد مثل مي شود ، يکي از علل اصلي نازايي است ، اندومتريوز خفيف را در اغلب موارد مي توان به وسيله جراحي و درمان دارويي بر طرف کرد . بسياري از خانم هايي که اندومتريوز دارند ، با يا بدون نياز به درمان ، قادر خواهند بود حامله شوند .
بيماري التهابي لگن
علت اوليه PIDعفونت شديد لوله هاي فالوپ و گاهي اوقات ، عفونت رحم است . عفونت ، منجر به التهاب مي شود و در نتيجه ، باعث ايجاد اسکار در بافت مي شود .
همانند اندومتريوزيس ، بافت داراي اسکار نمي تواند عملکرد طبيعي داشته باشد . در صورت انسداد لوله فالوپ ، تخمک ها از رسيدن به لوله براي بارور شدن باز مي مانند ، يا اگر باروري اتفاق بيفتد ، جنين نمي تواند از لوله به سمت رحم برود و در رحم جايگزين شود .
PID را مي توان به وسيله يک معاينه فيزيکي ، آزمون هاي خوني ،اولتراسوند ، و يک روش بررسي به نام لاپاروسکوپي ، که نشـان خواهد داد آيا لولـه هاي فالـوپ متـورم هسـتند يا اسکار وجـود دارد ، تشـخيص داد .
برخي از خانم ها به علت استفاده از يک نوع قديمي تر IUDيا تماس با بيماري هاي منتقله از راه جنسي نظير گنوره و کلاميديا به PID مبتلا شده اند . گاهي اوقات نيز هيچ دليلي يافت نمي شود .
با وجود اين که PID يک بيماري جدي است که مي تواند منجر به اشکال در باردار شدن گردد ، باردار شدن حتي در صورتي که PID داشته باشيد ، ممکن است .
فقط عملکرد صحيح در يکي از لوله هاي فالوپ براي حاملگي مورد نياز است . اگر مشکل شما انسداد لوله است ، پزشک شما سعي خواهد کرد به يکي از دو روش آن را تصحيح نمايد . يک روش اين است که در هنگام معاينه اوليه اين قسمت ها ، لوله ها را باز کنيم ، روش دوم عمل جراحي لوله ها است در مواردي که نياز به باز کردن آنها يا ترميم آنهاست .
فيبروئيدها
فيـبروئيدها ، که به آنها مـيوم يا ليوميوم نيز مي گويند ، تومورهاي خوش خيمي با منشاء بافت ماهيچه اي رحم هستند .
آنها در رحم يا روي قسمت خارجي رحم رشد مي کنند و به ندرت در سرويکس ايجاد مي شوند . آنچه که عامل ايجاد فيبروئيد است ، ناشناخته است ، اما چون اغلب طي حاملگي رشد آنها بيشتر و سپس بعد از منوپوز کوچک مي شوند ، رابطه اي بين آنها و تغييرات سطوح استروژن وجود دارد .
براي تشخيص آنها مي توان از معاينه ، سونوگرافي و برخي انواع روش هاي اشعه X استفاده کرد . بيشتر فيبروئيدها در خانم هايي که در دهه 3 و 4 هستند ديده مي شود .
معمولاً علائمي ندارند و به درمان نياز ندارند.علائم قابل توجه شامل خونريزي بيش از حد در حين پريود ، درد و احساس فشار در شکم يا مثانه مي باشد .
فيبروئيدها شايع هستند ، اما فقط 2 الي 3 درصد از کل خانم هايي که فيبروئيد دارند ، به علت وجود آنها در حاملگي مشکل دارند .
باروري ممکن است به چندين روش تحت تاثير فيبروئيدها قرار گيرد :
- تغيير در اندومتر و ايجاد مشکل در لانه گزيني جنين .
- اشغال کردن آن قسمت از فضاي حفره رحمي که جنين سعي در لانه گزيني در آنجا دارد .
- مستقر شدن در نزديک لوله فالوپ و وارد آوردن فشار به آن ، که در نتيجه اين امر تخمک و اسپرم قادر به عبور از آن نيستند .
اگرچه فيبروئيدها اغلب باعث نازايي نمي شوند ، آنها مي توانند فاکتور مهمي در مراحل بعدي حاملگي باشند .
شکل غير طبيعي ارگان هاي سيستم توليد مثل
ممکن است پزشک شما دريابد که شکل رحم و ساير اعضاي سيستم توليد مثل شما غير طبيعي است که اين موضوع مي تواند با بارداري شما تداخل نمايد . چندين روش جراحي براي اصلاح اين شکل ها وجود دارد .