در حالت عادي طول مدت حاملگي در انسان حدود 280 روز يا 40 هفته مي باشد . در زناني که دوره قاعدگي يا عادت ماهانه آنها 28 روز مي باشد ، از زمان تخمک گذاري به مدت 266 روز يا 38 هفته محاسبه مي شود و يا 280 روز از اولين روز آخرين قاعدگي محاسبه مي شود .
براي تعيين سن حاملگي مي توان بر اساس اولين روز آخرين قاعدگي و استفاده از روشي که در ذيل عنوان مي شود عمل نمود و سن حاملگي را پيدا کرد .
روش محاسبه تاريخ تقريبي زايمان با استفاده از اولين روز آخرين قاعدگي بدين صورت مي باشد که از شماره مشخص کننده ماه آن تاريخ عدد 3 را کم کرده و عدد 7 را به شماره مشخص کننده روزآن تاريخ اضافه نمود .مثلاً اگر کسي اولين روز آخرين قاعدگي اش 1/6/96 بوده تاريخ تقريبي زايمانش 8/3/97 مي شود .
البته اين روش در دوره هاي ماهانه 28 روزه کاربرد دارد و براي زناني که دوره هاي قاعدگي آنها طولاني تر است ، به اوليـن روز آخـرين قاعدگي علاوه بر عدد 7 تعداد روزهايي که سيـکل آنها از 28 روز بيشتر است افزوده مي شود .
روش فوق در مورد کساني که دوره هاي ماهانه نا منظم دارند و نيز کساني که از روش هاي پيشگيري از حاملگي هورموني استفاده مي کنند ( قرص يا تزريقي ) قابل اعتماد نيست .
تعيين سن حاملگي با روش سونوگرافي ، در اين موارد تا حد نسبتاً قابل قبولي زمان زايمان را معين خواهد کرد .
شکايت هاي شايع در دوران حاملگي
ترشح زياد بزاق دهان :
ترشح زياد بزاق در زنان حامله يافته اي ناشايع است اما در صورت وجود ، مزاحمت آفرين است .
ويار حاملگي :
عبارت است از تمايل به خوردن موادي که ارزش غذايي ندارند و يا مضر هستند و در زنان حامله اي که ويار حاملگي دارند بايد تغذيه درست و صحيح مورد توجه قرار گيرد ، چون ويار حاملگي در تغذيه طبيعي تداخل ايجاد مي کند .
تکرر ادرار غير طبيعي :
در سر تا سر حاملگي تکرر ادرار شکايت شايعي است ، علت آن تغيير عملکرد مثانه ، احتقان عروقي لگن و تغييرات هورموني است .
در اواخر حاملگي رحم بزرگ شده روي مثانه فشار آورده و حجم آن را کاهش مي دهد ، لذا احساس ادرار زودتر به زن حامله دست مي دهد .
تورم :
تورم اندام تحتاني به علت اختلال در بازگشت وريدي شايع است ، تورم اگر در دست ها و صورت ديده شود مي تواند علامت مسموميت حاملگي باشد ( مسموميت حاملگي در روزهاي آينده بحث خواهد گرديد ) .تورم در دوران حاملگي به علت احتباس مايعات است که در اين موارد بايد پاها بالا نگه داشته شوند تا تخليه وريدي بهتر صورت گيرد .
گرفتگي هاي عضلاني در پاها :
وجود گرفتگي هاي عضلاني در پاها به علت کاهش کلسيم خون و يا افزايش فسفر خون مي باشد .
درمان آن شامل قطع دريافت فسفر و افزايش دريافت کلسيم است که بايد تحت نظر دکتر زنان و زايمانانجام شود ولي شما مي توانيد با ماساژ پاها ، خم و راست کردن آرام پاها و گرماي موضعي سعي در بهبود اين ناراحتي بنماييد .
ناراحتي در پستان ها :
احتقان خون در پستان در اوايل و اواخر حاملگي موجب ناراحتي در پستان مي شود و در اين گونه موارد گذاشتن کيسه يخ داراي اثري تسکيني و موقتي است .
يبوست :
تنبلي روده در جريان آبستني ، امري شايع است و ممکن است باعث پيدايش بواسير يا شقاق مقعد و يا مشکلات ديگر شود .
مصرف غذاهاي پر فيبر نظير سبزيجات و مواد مليّن نظير سبوس ، آبليمو ، سيب ، گوجه درختي ، خرما و انجير و مصرف مقادير کافي مايعات و نيز تحرک کافي و پياده روي نقش مهمي در از بين بردن اين مشکل دارند .
در صورتي که اين تدابير موثر واقع نشد حتماً با پزشک خود مشورت نماييد . بيان اين نکته ضروري است که از مسهل هاي قوي بايد اجتناب شود .
تهوع و استفراغ :
در مبحث علايم حاملگي بيان گرديد .
سر درد :
يکي از عوارض بسيار ناراحت کننده سه ماهه اول بارداري و نيز ماه هاي آخر آبستني است و علت شايع آن استرس هاي هيجاني است .
مشکلات پوستي :
از قبيل خارش ، لکه هاي تيره پوستي که در قسمت علايم حاملگي عنوان گرديد . گروهي از مادران در موقع حاملگي از خارش پوست شکايت مي نمايند که توصيه مي شود براي تسکين اين ناراحتي از استحمام روزانه استفاده شود ولي در موارد شديد خارش حتماً با پزشک متخصص زنان و زايمان خود مشورت نماييد .
براي تسريع در پاک شدن تيرگي هاي پوست که در حين بارداري ايجاد شده است مي توان از کرم هيدروکينون 2%شب ها استفاده کرد .